• Bora lidere teşekkürler...

İzciler Birliği Yenileniyor

Üst Kategori: Haberler Perşembe, 12 Temmuz 2012 tarihinde oluşturuldu

Türkiye İzciler Birliği

Değerli Liderlerimiz,

 

Türkiye İzciler Birliği (TİB) bir deklarasyon yayınlayarak faaliyete geçmiştir. Sayın Merih ÇOPUR tarafından internet ortamında yayımlanan deklarasyon aşağıdadır.

 

İzcilik camiasına hayırlı olsun. Saygılarımızla,

 

İzci Bilgi Bankası - E-posta: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Facebook: www.facebook.com/groups/izcibilgi/ - Twitter: www.twitter.com/izcibilgi

 

 

TÜRKİYE İZCİLER BİRLİĞİ KURULUŞ DEKLARASYONU


Türkiye İzciler Birliği 1955 yılında kurulan, okul dışında izciliğin örgütlenmesi için düşünülmüş, il temsilciliklerine bağlı oba sistemi içinde, grup (küme-oymak-ocak) çalışmaları ile yaygınlık kazanmış, dernek modelinde, ancak tüm Türkiye’yi kucaklayan bir izcilik teşkilatı idi.

 

Kurucuların daha sonraki yıllarda devlet kadroları içinde görev alarak Türkiye İzciliği’ne yön vermeye devam etmeleri, bir açıdan da Türkiye İzciler Birliği’nin bir sivil toplum kuruluşu olarak etkinliğinin geri plana düşmesi sonucunu doğurdu. Derneğimizin adını 1970’lerde Türkiye ibaresinin kullanımının dernekler için sınırlanması sonucu İzciler Birliği Derneği olarak değiştirmek zorunda kalmıştık. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından tüm dernekler kapatıldığında TİB – İBD’de kapatıldı ve sonraki yıllarda da tekrar açılması için bir başvuru yapılmadı. Biz eski TİB’liler de bu güne kadar onu tarihin tozlu sayfalarına emanet edip, buruk bir anı olarak yüreğimizde taşımaya, yok olmayan anıları ile bugün bile anmaya devam ettik.

 

Günümüzde TİB’yi yeniden –Türkiye’deki izciliği tek çatı altında toplamak gibi büyük bir iddia ile değil, ama – TİB’ye emek vermiş izciler olarak tecrübelerimizden gençleri yararlandırmak ve izciliğe devam etmek için kendisine “yuva” arayan gerçek izci ve liderlere bir alternatif sunmak için yeniden kurmayı düşündük. Yeniden kuruluşumuzda yine İzciler Birliği Derneği adıyla yola çıkıyoruz. Ancak hepimizin gönlünde yatan TİB - Türkiye İzciler Birliği adını yeniden yasal olarak edinmek için de önümüzdeki dönemde çaba harcayacağız.

 

Türkiye İzciler Birliği’nin amacı:

 

Türkiye’de izciliği İzci And ve Türesi’nde ifadesini bulan uluslararası izcilik prensipleri, TC Anayasası ve Atatürk ilkeleri doğrultusunda izcilik metodu içinde sürdürmek isteyen liderlerin bir çatı altında toplanmasında öncü rol üstlenmek; izciliği bu içeriği ile yurdun her köşesine tanıtmak, yaymak, çocuk ve gençlere izciliği sevdirmek, bu doğrultuda yapılacak çalışmalar için bir bilgi üretim ve paylaşım platformu oluşturmaktır.

 

Yeni bir teşkilat mı?

 

Hayır. Öncelikle eski TİB gibi hiçbir resmi kuruma bağlı olmayan gerçek bir “Sivil Toplum Kuruluşu (STK)”. Nasıl Türkiye’de iş hayatıyla – ekonomiyle ilgili olarak kamu kurumlarının, işveren – işçi örgütlerinin yanısıra bir TÜSİAD varsa onun gibi bir şey. Öncelikle yapmak istediğimiz tepeden inme değil çekirdekten yetişme bir izciliği yeniden egemen kılmak ve bu izcilik anlayışındaki izciler – liderler olarak izciliğimiz için doğru adımların atılmasını sağlayacak bir baskı grubu oluşturmak.

 

Ne Yapacağız?

 

1. 2012 yazında düzenlenen kamplarda – etkinliklerde arkadaşlarımızı ziyaret ederek “ne yapmalı” konusunda görüşlerini almaya, izcilik camiası ile paylaşacağımız kuruluş deklarasyonumuzu ve kurucular listemizi birlikte oluşturmaya çalışacağız.

 

2. Yine bu dönem içinde “izcilerbirliği.org” adı altındaki internet sitemizi oluşturmaya çalışacağız. Bu sitemizi sürekli canlı tutabilmek, Türkiye İzcilik Camiası’nın bir bilgi – alış veriş platformu haline getirebilmek en büyük arzumuz.

 

3. Ağustos sonu – Ekim başı arasında uygun bir tarihte ayağımızın alışık olduğu izcilik tesislerimizin birinde bir araya gelerek önümüzdeki dönem içinde yapmamız gerekenleri, çalışma gruplarını birlikte saptayıp yola koyulacağız.

 

4. Kurucu kadro içindekilerin yaş ortalamasının ilerde seçilecek yönetim kadrosu içinde çok daha aşağılara çekilecektir. “Yaşlı izciler” olarak yönetimi en kısa zamanda daha genç bir kadroya devretme konusunda kararlıyız.

 

Nasıl yapacağız?

 

- Önceliğimiz hataları, yanlışları vurgulamak değil doğru örneği vermek olacak. İzcilik camiamız içinde verilen doğru örnekleri elimizden geldiğince tanıtmaya çalışacak, izciliğin yaşandığı gerçek ortamlarda; kamplarda hep birlikte olabilmek için çabalayacağız.

 

- İnternet sitemizi “İzciliğimizin İkinci Yüzyılı”nda bizlere yakışan bir izcilik seviyesine yeniden ulaşmak için etkin bir bilgi ve fikir alış – verişi platformu olarak kullanacağız. Önemli – yararlı izcilik yayınlarının taranmış örnekleri, ülkemizdeki aktif izci gruplarının internet sitelerinin link’leri, gelişmelere ilişkin haberler olacak sitemizde.

 

- Üyelerimiz için en baştan başlamak üzere bir dizi eğitim semineri düzenleyeceğiz. Konularında uzman kurum ve kişilerden destek alacağımız bu seminerler yoluyla izcilerin toplum içinde “iyi yurttaş – iyi insan” nitelikleriyle donanmış örnek alınacak bireyler olarak kabul görmesi için çaba harcayacağız.

 

- Bu canlılığı yakalayabilmenin önkoşulu tabii ki iller – bölgeler düzeyindeki örgütlenmemizi en kısa zamanda oluşturabilmek. Birbirini haftanın her günü – 24 saat cepten arayabilecek “hamallardan” oluşan bir kadronun Türkiye İzciliği”ni en kısa zamanda layık olduğu düzeye taşıyabileceğine gönülden inanıyoruz.

 

-Elbette bu hedeflere varmanın öncelikle profesyonel bir kadroyu gerektirdiğini biliyoruz. Bu nedenle TİB bünyesinde bir ön büro kurularak çalışmalara başlanması, tüm kayıt ve sistemlerin bir merkezi büro ile yürütülmesi kararlaştırılmıştır.

-İzciliğimizin daha iyiye gitmesini sağlamak ve bu konudan gönül rahatlığından başka bir beklentisi olmayan arkadaşlara ihtiyaç duyduğumuzu bilmem hatırlatmamız gerekir mi?

 

Sizlerden beklentimiz;

-Aracısız ve önyargısız,

-Hiçbir söylentiye kulak vermeksizin;

-Sadece İzciliğin geleceğini düşünerek;

-İçinizden gelen sese kulak vererek;

Bu olumlu girişimimize güç katmanızdır.

 

En iyi İzcilik dileklerimizle…

Gösterim: 3789

Arama