Bronz Kurt Nişanı

Üst Kategori: Haberler Çarşamba, 03 Ekim 2012 tarihinde oluşturuldu

Dünya İzcilik Teşkilatı yönetiminden başarılı çalışmalarıyla “2012 Bronz Kurt” ödülünü hak eden yöneticilerin isim listesi açıklandı. Bilindiği gibi Dünya İzcilik Hareketine bireysel olarak katkı sağlayan ve emeği geçenlere Teşkilat tarafından “Bronz Kurt” üstün hizmet nişanı takılmaktadır. Bronz Kurt ödülü ilk olarak 2 Ağustos 1935 yılında Stockholm’de toplanan Uluslararası İzcilik Komitesinin kararıyla Dünya İzcilerinin Baş İzcisi seçilen Lord Baden- Powell’e verilmişti. (Çevirmenin notu: Bununla ilgili 03.05.2009 tarihli yaptığım 2 çeviriyi ilgilenenlerin dikkatine sunarak aşağıda tekrardan yayınlıyorum)

 

İşte 2012 Bronz Kurt ödülünü almaya hak kazanan yedi kişinin ismi:

Habibullah Alam (Bengaldeş)

Georges El Ghorayeb (Lübnan)

Dr. Zuhayir Ghunaim (Suudi Arabistan)

Yoritake Matsudaira (Japonya)

Maggie Shaddick (Kanada)

Scott Teare (Birleşik Devletler)

Derek Twine (Birleşik Krallık)

Ödül sahiplerini biz de İzcilik Dünyası adına kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

KAYNAK : scout.org Tarih: 29.09.2012  ÇEV :Ahmet Köseoğlu

 

 

-I- ‘’BRONZ KURT’’ Nişanı

 

‘’Bronz Kurt’’ nişanı Dünya İzcilik Komitesi tarafından verilen müstesna bir nişandır.Dünya İzciliğinde üstün hizmetleriyle tanınmış kişilere verilir.Bu ödül ilk defa Stockholm’de1935 ağustosunda yapılan Komite toplantısında verildi.Komite toplantısına katılanların oy birliği ile aldıkları karar gereğince ilk ‘’Bronz Kurt’’ödülü dünyada ilk olarak dünya izcilerinin Baş İzcisi sıfatıyla Lord Baden Powell’e verildi.

 

Ödülün tarihçesi :

İlk olarak izciliğin kurucusu Lord baden Powell tarafından,ülkelerdeki bir yıllık çalışma dönemleri sonunda başarılı çalışmalarıyla kendisini kanıtlamış izci liderlerine madeni para üzerine basılacak kurt sembolü ile şekillendirilmiş bir nişan verilmesi önerildi.

Ödülün hazırlanması işlemini Britanya İzcileri üstlendi;madeni paranın içerisine oymalı olarak kurt resmini yerleştirdiler.İlk nişan Dünya İzcilerinin lideri Lord Baden Powell’e takıldı.Böylelikle 1924 yılından beri Uluslar arası Komite tarafından verilmesi planlanan özel ödül,herkesin yakından tanıdığı B.P.yi, yani asıl sahibini bulmuş oldu.

Dünya izcilerinin Baş İzcisi bu ödülden başkalarının da yararlanması gerektiğini toplantılarda uzun uzun açıkladı.Ancak 1932 yılındaki uluslar arası Komite toplantısında ülkelerde paranın üzerine işlenmesinde ve çoğaltılmasında sorunlar ortaya çıktığı belirtildi.Daha sonra 1934 yılı temmuz ayı toplantısında kurt sembolünün bronzdan yapılmasına karar alındı.Boyuna takılacak şekilde kenarları sarı renkli yeşil bir kordon kurdelaya bağlanmış bronzdan bir kurt simgesi olması kararlaştırıldı.

1935 yılındaki toplantıda Dünya izcilik Komitesi üyelerinden Ocakbaşı M.Walter H.Head’ın önerisiyle bizzat kendisi tarafından ilk madalyon/nişan Lord Baden Powell’in boynuna takıldı.

 

Bu tarihten sonra 20 yıl içerisinde ancak 12 kişiye bu ödül verilebildi.

Tüm bunları göz önünde bulunduran Uluslar arası Komite ‘’ülkelerinde başarılı hizmetleri olanların’’

da ödüllendirilmesini düşünerek iki yılda bir yapılacak törenlerle ödüllerin sahiplerine dağıtılmasını uygun gördü.Ancak bu ödüllerin günümüzde çok az kişiye verildiğinin de hatırlatılmasında yarar var.

Şu an için Dünya İzcilik Komitesi tarafından bu ödül,Uluslar arası komitelerde ve Dünya Teşkilatı bünyesinde başarılı çalışmalarıyla kendisini kanıtlamış izci liderlerine verilmektedir.Bu ödülü alabilmek için Teşkilat Merkezine her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ismi teklif edilmektedir.

 

KAYNAK : scout.org    Yayın 03.05.2009            ÇEV : Ahmet Köseoğlu

 

- II - ‘’Bronz Kurt’’ Nişanı

‘’Bronz Kurt’’ Dünya İzcilik Teşkilatı tarafından verilen izciliğin en büyük nişanıdır.Bu nişan Dünya İzciliğine katkısı olan çalışma ve karakter yapısıyla belirli bir itibar sağlamış olan izci liderlerine verilir.Ödül dağıtımı için her üç yılda bir tören düzenlenir.Bu nişana sahip,hayatta olan izci liderleri :

 

- S.M.le Roi Bhumibol Adulyadej (Tayland)

- Mme Kirsty M.Brown (Avustralya)

- M.David Bull (İngiltere)

- M.William Cockcroft (İngiltere)

- M.William F.Cronk (ABD)

- Lt.Col.Henry R.Hall (İngiltere)

- M.Klaus J.Jacobs (İsviçre)

- Shri Lalit Mohan Jain (Hindistan)

- M.Toby Takemichi Suzuki(Japonya)

- M.Yongyudh Vajiradhul(Tayland)

 

CMS’den istifa ederek ayrılan ve maceracı kişiliğiyle tanınan Steve Fosset;istifasından kısa bir süre

sonra ABD deki bir uçuş denemesinde uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybetti.Anılarımızda

daima yaşatacağımız arkadaşımızı genç yaşta toprağa verdik.

 

‘’Bronz Kurt’’ödüllü olup da şimdi aramızda bulunmayanlar:

 

Tunus’ta düzenlenen Dünya Konferansından bu yana ‘’Bronz Kurt’’ ödüllü olup da aramızdan ayrılan izci liderlerinin isim listesi :

- M.Yehuda Barkai (İsrail)

- M.Mario Bertoldi(İtalya)

- M.Peter Cooke (İngiltere)

- M.Eduard Duvigneaud(Belçika)

- M.Steve Fosset (ABD)

- M.Malek K.Gabr (Mısır)

- M.Bruce H.Garnsey(Avustralya)

- M.Edward C.Joullian (ABD)

- M.Geoff Lee (Avustralya)

- M.Nicolas Ndiaye(Senegal)

- M.Shintaro Negishi (Japonya)

- Hon.Jeremiah J.Nyagah (Kenya)

- M.Leonard Offoumou(Cote d’İvore)

- M.John C.Parish (ABD)

- M.Philippe Pijollet (Fransa)

- Hon.Manuel Pinto (Uganda)

- M.Sven Erik Ragnar(İsveç)

- M.Eugene F.Reid (ABD)

- M.Ken Stevens (İngiltere)

- Dr.Bunsom Martin (Tayland)

 

Hayatlarının her karesi izciliğe hizmetle geçen bu liderlerimizi saygı ile anıyor ve ailelerinden geride kalanlarla birlikte onlara dualarımızı yolluyoruz.

Ödülün verildiği tarihten itibaren geçen yaklaşık yetmiş küsur yıllık sürede dünyada bu ödülü alanların sayısı toplamı yalnızca 320 dir.

 

KAYNAK :scout.org             Yayın 03.05.2009          ÇEV : Ahmet Köseoğlu

 

Gösterim: 3509