• Bora lidere teşekkürler...

DÜNYA “ERGİN İZCİLİK” POLİTİKASI

Üst Kategori: Haberler Pazartesi, 25 Nisan 2011 tarihinde oluşturuldu

DÜNYA KONFERANSI NOTLARINDAN  (KARAR NO: 11 / 11 )

  • Tüm Dünya İzcilik Konferanslarında gündeme gelen:4/93,10/05,12/08 ve 13/08 maddelerinin kabulü.
  • Giriş bölümünde yer alan “çocukların korunması ve cinsiyet politikasına ilişkin Dünya Teşkilatının belirlediği kıstaslar ve son şekliyle düzenlenen “erginler politikası”nın birlikte ele alınması vb.
  • İzcilik Hareketinin gelişmesinde “ergin”lerin oynadığı rol üzerinde durulması.
  • B M nin düzenleyeceği 2011 Gönüllülük Günü 10.yıl kutlamalarına iştirak.Dünya İzcilik Komitesi ve Dünya İzc. Bürosunun birlikte hazırladıkları “genç kaynaklar”a ilişkin Dünya Politikasının yayınlandığının gururla duyurulması.
  • 1990 dan bugüne kadar izcilikte uzman eğitimciler ve gönüllülerin üzerinde önemle durdukları “İzcilikte Erginler” konusunun gelişen şartlara göre yeniden ele alınması…
  • Tıpkı; izciliğe kayıt,kabul,eğitim,kişisel gelişim ve yönetim alanlarında olduğu gibi, bir “Ergin İzci Politikası” oluşturulmasının gerekliliği…
  • İzciliğe alınma,unvan verilmesi,eğitim,destek ve üyelik için uygulanan politikaların, yeni “Ergin İzcilik Dünya Politikası” istikametinde düzenlenmesine karar alınması.
  • Ergin İzcilik Politikası oluşturulmasına yönelik çalışmalara Milli Teşkilatların da davet edilmesi.
  • Dünya İzciliği “Ergin İzcilik Politikası”nın düzenlenmesinde ayrıca;Teşkilatın ücretli personeli ve Tahta İşaretlilerden “Politik Uygulama”da görev alacakların görev dağılımlarının Konferansın bitiminden önce tamamlanması.

TANIMLAR

İzci

likte erginler : Etkili gençlik programları ve organizasyonlar hazırlanırken ergin kaynakların yönetiminde liderlik motivasyonunu artırmaya yönelik bir sistematik programdır.

Erginl

er,liderlik,yönetim : Gençlik programlarının hazırlanması ve geliştirilmesi aşamalarında uzman liderlerle birlikte, diğer izci liderleri ve Teşkilat üyelerinden oluşan bu grupta “gönüllülük esası” ön plandadır.

Genç erginler,ekipbaşı/yöneticiler : Bunlar genç branşlarda,programların hazırlanmasında yararlanılan genç üyelerdir.Bazen erginler dışında Teşkilat içerisindeki diğer izciler arasından da seçilebilirler.Onlar için “yöneticilik” ünvanı faaliyet süresince bağlayıcı bir unsur olur.Ör: yetişkinlerde ekip başının vereceği karar değiştirilemez.Böylece bu görevi üstlenenler aşağıda detayları açıklanan “Genç Yönetici” sıfatını kazanmış olurlar.

Gönüllüler(Gönüllülük kavramını biraz daha genişletiyoruz) : Birçok aktivitede genel masraflara dahil edilmeyen ve masraflarını bağış şeklinde kendilerinin karşılamasına izin verilen personel.Bu şekilde katılım; bireysel ve gönüllülük açılarından bakıldığında çok cazip görünmektedir.Bunlar ve yakınları tıpkı diğerleri gibi kurallara uymak zorundalar. (İstenilen yerine getirmenin kendileri için kazançlı olacağını bilirler.)

Uzmanlar : İzcilikteki özel görev ve görevler için izciliğe alınmış olan uzman üyelerdir.İzci lideri olup olmamaları önemli değil; sadece bir izci gibi “And”ın gereğini yerine getireceklerini bildirmeleri yeterlidir.Bir izcilik faaliyetinin kusursuz yapılabilmesi için her kategoride tüm becerilerini ortaya koymak zorundadırlar.

1. GİRİŞ

1990 da yapılan Dünya Konferansında, ergin izcilik alanında Grekli bir takım girişimlerin başlatılmasına karar alınmıştı.1993 yılında ise erginlere yönelik sistematik programa ergin izcilerin öncelikleri birinci amaç olarak eklendi ve kabulü onaylandı.

Milli Teşkilatlar, dil ve kültür farklılıklarını da dikkate alarak Dünya Ergin Kaynaklara ilişkin politikalarını 1993 yılından itibaren kısmen veya tamamen uygulamaya başladılar.Bu arada eğitim,desteklerin sürekliliği,teşvikler gibi unsurların yer aldığı sistemin korunmasına ilişkin değişiklik önerileri de uygulamakta olduğumuz Dünya Ergin Kaynaklar Programımızı güçlendirdi.

Dünya Ergin Kaynaklar’ın yeni versiyonu bir bütün olarak: “Dünya Ergin İzcilik Politikası” adı altında toplandı.Bu bağlamda Dünya Teşkilatının,organizasyonlarda izciliğin temel çatısını oluşturan erginlerin ekip çalışmalarına ilişkin açıklamalar da bu başlık altında yer almaktadır.

Dünya Ergin İzcilik Politikası böylece izcilikte ayrı bir uzmanlık alanının da oluşmasına vesile olmuştur.

2. ERGİNLERİN YAPILANMASI

“Ergin İzciler” de Hareket’in Misyonunu belirleyen; yönetim,yapılanma,eğitim,kişisel gelişim gibi ihtiyaçları belirleyen unsurlar ilk olarak 1990 yılındaki Dünya Konferansında ele alındı.

Uygulama ve ihtiyaçlar,Ergin İzcilik Politikasının “liderlik” kavramı içerisinde ele alınması gerektiğini ortaya koydu.Bu durum, tüm Merkez,Bölge ve Milli Teşkilatlara bildirildi.

Böylece Misyonunu oluşturan Milli Teşkilatın etkili bir görev bilinciyle yetiştirilmiş “lider ergin izci”lere sahip olması hedeflendi.Milli Teşkilatların kalite ve kantitenin en üst seviyeye çıkartılması ve ergin gruplarını yaygınlaştırmaları konusunda gönüllü sayılarının artırılmasının şart olduğu bildirildi.

Tamamen gençlere hizmet felsefesi taşıyan Hareket’imizin misyonu gereğince erginler konusu bundan böyle “liderlik” merkezli çalışmaların tümünde yer alacak.

Dünya Teşkilatı tarafından, kadın ve erkek liderler arasındaki liderlik paylaşımlarının izcilikteki gelişme boyutlarını daha da artırdığı açıklandı.Bu birlikte hareket tarzı, Milli Teşkilatlardaki uygulamalarda sosyal yaşam tarzı ve kültürel farklılıkları da ortadan kaldırarak cinsiyet farkına rağmen eşitliği tesis edecek. Sosyal ilişkilerin zayıflığı veya bulunmadığı durumlarda ise orantılı yaklaşımlarla belirlenecek ortak stratejiler çerçevesinde bir arada bulunulmasının sağlanabileceği tüm Teşkilatlara duyuruldu.

Dünya Teşkilatının böyle bir çabası da tıpkı öncelikli çalışmalarda olduğu gibi “izciliğin toplumun her kesimine girmesi” yolu ile ergin izciler arasındaki farklılıkları ortadan kaldıracak olan bir uygulamanın başlatılması alanında oldu.

2.1 İHTİYAÇ TESBİTLERİ

Her Teşkilatın bünyesinde hizmet veren gönüllüler ve ücretli çalıştırdığı personel için ayrı ayrı listeler oluşturması gerekmektedir.Bu arada geçici veya kısa sürelerle çalıştırılan personelin de kayıt altına alınması sağlanmış olur.

Kadro boşlukları,transferler ve istifalar yoluyla ayrılmalardan oluşacak personel trafiği, bu listelerden takip edilerek erginlerle birlikte boyutu biraz daha gelişecek olan Teşkilatın ihtiyaçlarını belirlemek daha kolay olacaktır.

Geçici,kısa süreli veya paylaşıma dayalı görevler, özel çalışmalar ve hizmet çalışmaları şeklinde katılımları için öncelikle ergin izcilere teklif edilecek.İzcilik içerisinde farklı bir boyut olan “gönüllü toplama” işlemi için fazla zaman ayıramayan ve bu konuda gerekli performansı sergileyemeyen erginler için bu tarz bir teklif bulunamayacak bir fırsattır.Erginler, ekipler halinde günlük yaşamın içerisinde yapacakları böyle düzenli bir çalışmayla gönüllülük hizmetlerini de büyük bir başarıyla gerçekleştirmiş olacaklar.

2.2 ÜYE TOPLAMA

Milli Teşkilatlar sistemli bir şekilde erginlerden üye toplama işlemlerini gerçekleştirmeli ve bu konuda sürekli aktif konumda olmalılar.Üye toplamalarda erginler için belirlenen görev alanlarına ilişkin açıklamalar ve göreve uygunluk durumları dikkate alınmalı.Teşkilatların kendilerine yetki ve özel bir rol kazandıracakları bu tarz kişilerde uyumluluk ve kişilik faktörlerinin de önemli olduğunun bilinci içerisinde olmaları gerekir.

Erginlerden üye kazandırmada,örneğin azınlık kavramı gibi bir takım farklılıkları da göz önünde bulundurarak ilgi ve beklentilerine cevap verecek tarzda yaklaşım ve vasıtalar içeren stratejiler oluşturmak gerekir.

Dünya Teşkilatı,gençleri gerçek yaşamın içerisine katarak İzcilik Metodu aracılığıyla sağlam çevre,saygın ve farklı bir kişilik kazanmaları için çaba sarfetmektedir.Gençlerin Teşkilatlara ilgisini artıran bu tarz girişimler; onların üyeliğe girmekle ne kadar isabetli bir karar verdiklerinin bilincinde olduklarını ortaya koymaktadır.

Teşkilatlar,erginleri izciliğe çekme ve seçimleri konusunda sıkça toplantılara davet edildiler.Bu seçimler bazen akranları arasından kimseye haber verilmeksizin de yapılabilmektedir.Gönüllü hizmet yapacak olan bu tarz erginler,Teşkilatın dış ilişkilerinden sorumlu yetkililerinden biri tarafından mülakat edilmek üzere çağırılacaklar.

Milli Teşkilatlar tarafından ergin izcilikle ilgili yönergeler çok iyi bir şekilde takip edilmektedir.Zaten çocuk ve gençlerle ilişkileri sınırlı olan erginler,uyum konusunda özel bir eğitim sürecinden geçirilecekler.Ücretli personel veya gönüllüler gibi eğiticilik rolü üstlenecek olan yetiştirilme şekil ve süreleri tamamen Milli Teşkilatların sorumluluğunda olacak.

2.3 KARŞILIKLI TAAHHÜT

Erginlere ilişkin Dünya Politikası ile aynı zamanda Milli Teşkilatlarla erginlerin arasında uyum eğitimi,çalışma süreleri,sorumluluklar ve personel ilişkileri konusunda karşılıklı anlaşma esasları belirlenmiştir.

Bu etap,izcilerine uygulamalara katılımın önemini kavratma,içeride ve dışarıda uygulanan izcilik politikalarını tanıtma açısından Milli Teşkilatlar için tam bir fırsattır.

Milli Teşkilatlar,gönüllülüğün izciliğe ve izciliğin gönüllülüğe katkıları gibi iki önemli konuda taahhütlerini yerine getirmeye çalışacaklardır.Böyle sınırları karşılıklı çizilen taahhüt avantajlarının içerisinde: taahhüt süresi,beklentiler,eğitim gereksinimi ve gelecekle ilgili planlamalar gibi konular kapsamlıca yer almaktadır.

Kendi ekipmanını gerektiği şekilde buna uyarlayan her Teşkilat,mevcut üyeleri ile yapılan düzenlemelere katılmaları konusunda sürekli yazışmalar yapmakta.

Genel  prensiplere bağlı kalma kaydıyla diğer tüm görevlerde olduğu gibi, erginlikten liderliğe geçme işlemleri de tamamıyla Milli Teşkilatların kendi  insiyatiflerine  bırakılmıştır :

  • Teşkilat içerisindeki görevlendirmeler, ancak yetkili olan liderler tarafından yapılabilir.
  • Teşkilata personel alımları verilen taahhütlere uygun olmalı.
  • Atamaların süresi belirlenen sürede yapılmalıdır.
  • Atanmış personelin geleceğini ilgilendiren, örneğin:değerlendirmeler, görev dağıtımları ve yeni atamalar planlamaya uygun yapılmalı.
  • Teşkilatlar,  her düzeydeki kayıt işlemlerinde azami titizliği göstermeliler.

3. EĞİTİM, DESTEK VE KİŞİSEL GELİŞİM

Milli İzcilik Organizasyonları “ergin lider” lerin her alandaki görevlere (üniformalı  veya değil ) intibakları, gelişimleri ve eğitim sistemlerinin düzenlenmesi ve tasarımından sorumludur. Eğitim sistemi; tüm erginlerin sosyal farklılıkları ve diğer farklılıklar göz önüne alınmak suretiyle herkesin katılımının sağlanabileceği tarzda oluşturulmalı.

Bu sistem:

  • Resmi eğitim(temel ve ileri ),kesintisiz eğitim, özel eğitim,eğitimde kalıcı destek ve uzun süreli geçici görevlerde yararlanılabilecek  yeni bir liderlik oluşumunu ortaya koymaktadır.
  • Yalnızca görevlerin eksiksiz yerine getirilme sorumluluğu, yatırım ve tanımayı geliştirme ile sınırlı kalmaksızın, “Ergin Lider”likteki kişisel gelişimin önemini  de ortaya koymaktadır.
  • Daha önceki yetki ve deneyimlerden yararlanılması hususunda bir esneklik getirmiştir.
  • Bir görevden diğerine geçişte kolaylık sağlamak için ek tanıtımlara fırsat tanımaktadır.

Ergin izcilerin kişisel gelişimlerine değer verilmesi, eğitim için önerilen eğitim elemanlarının en önemlilerinden biri olarak kabul edilmiştir. Eğitimde sürekliliğin sağlanması için sistemde esnekliğe yer verilmesi şarttır.

3.1  İzciliğe yeni bir  “ergin”in katılımı ve desteklenmesi

Dünya Ergin İzci Politikası, eğitim ihtiyaçlarını bilen, görev bilinci içerisinde olan bir liderlik anlayışına sahip gençlerin sisteme kazandırılmasını sağlamakta olup bu çalışmalar aynen teknik eğitimdekiler için de geçerlidir.

3.2  Eğitim

Erginler için önerilen bu eğitim sistemi; Hareket’in Misyonunun tamamlanmasına etkin bir biçimde katkı sağlama amacını taşımaktadır. Önceki envanterlerin ve eğitim ihtiyaçlarının detaylı analizi çerçevesinde her lider ve her göreve göre uyarlanabilecek nitelikte olup, eğitim sürecine ilave edilmiştir.Bu arada öğrenme sisteminin bileşeni gibi algılanan düzenli ekip çalışmaları ve ergin iletişimini geliştirmeye yönelik çalışmalar hızlandırıldı.Milli İzcilik Teşkilatları bu tip çalışmalara katılanları özel eğitimlerde sistematik sürecin geliştirilmesi, yönetim ve destek amaçlı toplantılara davet etti.

3.3  Eğitim sistemi

Her Milli İzcilik Teşkilatı,ergin izcilerin görevlendirilmelerine ilişkin eğitim sistemleri oluşturdular. Sistem sadece görev alanındaki yetkileri değil,aynı zamanda erginlerin kişisel gelişimlerini de kapsamına almakta.

Eğitim sistemi, stratejik bir araç gibi yararlanılabilir konumda olmalı.Milli İzcilik Teşkilatları, eğitim alanında ortak yetkileri genişleterek her basamaktaki liderlerini bu sistemin kapsamı içerisine almaya yönelecekler.Bu alandaki gelişimlerini tamamlayan Teşkilatlar,eğitim sistemlerini iç ihtiyaçlara odaklanma yanında büyük oranda toplumun ortak eğilimlerine cevap verecek ve ona entegre olacak şekle getirmeye çalışacaklar.Böyle bir çalışmanın içerisine giren Milli Teşkilatlar izcilikteki reel büyüme stratejisinin gelişmesine de katkıda bulunmuş olacaklar.

Sistem esneklik arz etmeli,eğitim aktivitelerine erişim kolay ve her an katılabilecek bir konumda olmalıdır. Uygulamalarda gençlerden bir kısmı yetkilerinin diğer arkadaşları ile  paylaşılmış olduğunu gördüklerinde ortaya çıkması muhtemel olumsuzluklara karşı çözüm amacıyla bazı durumlarda merkez odaklı çalışmalar gerekebilir.

Yeterli eğitim bilgisi almış kişiler, Teşkilatlar tarafından her düzeydeki faaliyetlerde yönetim görevi alacak formatör eğitimci konumuna getirilir ve ihtiyaç duyulan alanlarda yönetime destek amacıyla görevlendirilirler.Kişiler arasında bir denge unsuru oluşturması bakımından bu uygulama katılımcı gençlerin yakalayabilecekleri en iyi fırsatlardan biri olup, yönetim esaslarına bir nevi çeşitlilik getirmiştir.

Eğitim sistemi bir daire olarak düşünüldüğünde, daireyi oluşumu: eğitimde ihtiyaç analizi, bunlara ilişkin konu başlıkları, belirli bir düzene sokulması,reaksiyonların değerlendirilmesi ve etkilerinin derinlemesine ölçümü gibi unsurlardan oluşmaktadır. Sistem, izciliğin kalitesini artırmaya yönelik düzenlemelerde olduğu gibi eğitim kalitesinin verimliliğini artıracak ve büyümeye katkı sağlayacak bir çalışma olarak algılanmalıdır.

Böylece milli düzeyde ekip veya kişilerin eğitim sisteminin gerektirdiği görev bilinci kapsamında, verilecek sorumluluklarda işbirliğine hazır konuma getirilmesi sağlanmış olacak. Bunların dışındakiler ise diğer çalışmalarda görev alacaklar.

Uzmanlık gerektiren alanlarda ise eğitim işleri, Hareket’in dış ilişkilerle görevlendirdiği ilgililer ve Milli Teşkilatlardan seçilen görevli personel tarafından yürütülecek.

3.4  Erginlerin desteği

Her ergin, teknik,malzeme,pedagojik,manevi ve kişisel alanlarda direk desteğin gerekliliği durumunda desteğini ortaya koymasını bilmelidir. Faaliyet süresince onlardan erginlerin yapacakları görevler kapsamında liderlik becerilerini ortaya koyacak etkili ve başarılı uygulamalar ortaya koymaları beklenir.

Tüm bunlar, erginlere yönetimcilik ruhunun gelişmesi,etki alanlarında sözünün dinlenmesi, rehberlik ve yönetime destek olabilme mutluluğunu yaşatmakta, onları daha da teşvik etmekte. Onlar bir an evvel kendi sorumluluklarına verilecek ekiplerle hemen tanışmanın heyecanını yaşamaktalar. Sistemli bir birliktelik neticesinde ortaya çıkan eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesinde güçlükleri aşmaları, problemlerin halledilmesindeki başarıları davranışlarını değiştirmekte ve motivasyonlarını artırmaktadır.

Milli Teşkilatlar sisteme ilişkin ihtiyaçlarını titizlik içerisinde az veya çok gidermiş duruma geldiler.

3.5  Niteliklerin tanınması

Bir  “ergin lider” in niteliklerinin tanınması için Milli Teşkilatların özel bir çalışma yapması gerekmektedir.Teşkilatlar tarafından üzerinde kendilerine verilen sorumlulukları ve görevleri ile geçerlilik sürelerinin yazılı olduğu bir sertifika tanzim edilmelidir.Sertifika alanların listesi tutulacak ve ayrı bir deftere kaydedilecek.

Belirli sürelerde ve ilan edilen günlerde sertifikanın yenilenmesi de mümkündür.

Süresinden dolayı geçerliliğini kaybeden sertifikayı geçerli hale getirmek için kısa süreli bir staj döneminden geçmek gerekmektedir.

Teşkilatlarda eğitim programının ikinci aşamasını tamamlayanlara “liderlik” yolu açılarak,  ünite işareti yerine “Tahta İşaret Rozeti” takılır. Dünya İzcilik Teşkilatı, Milli Teşkilatlar için bu rozeti geliştirerek Teşkilatların istifadesine sundu.

4.  İZCİLİKTE ERGİNLERİN YÖNETİMİ

Dünya İzcilik Politikası, uygulamalarda esnekliğin tesisi için Teşkilatların çoğunda genel kurallar içerisinde yer alan uyum ve hiyerarşik sistemin de mevcudiyetinin korunmasının gerekliliğini savunmaktadır. Burada her düzeyde katılımı teşvik ve esnekliğin sağlanması için hiyerarşik düzenin önemine vurgu yapılmakta.

4.1  Görev değerlendirmesi

Değerlendirme yapılmasının,Teşkilat çalışmaları içerisinde önemli bir yeri vardır. İhtiyaçlar ölçüsünde yapılan değişiklikler ve gözlemlere ilişkin raporlar değerlendirmelerin içerisinde yer almalıdır.

4.2  Performans değerlendirmesi ve görevlendirmeler

Erginlerin performanslarındaki revizyon ve yenilenmeler,büyük ölçüde geçirdikleri yaşam tarzlarının düzenine bağlıdır.Çalışma sürelerinin 18-24 ay olarak belirlenmesi önerilir. Teşkilatlar açısından “ergin lider”lerin ilgi ve isteklerinin doğru olarak algılanması,temel bir kaideye oturtulması son derece önemlidir.Burada şu üç çözüm yolu üzerinde durmak gerekir: görev yenilemeler,başka görevlere atamalar,yeni atamadaki sevk ve yönetim tarzları.

Güçlükleri aşmaları ve hataların önlenmesi açısından ayrıca desteklenmelerinde yarar var. Ekiplerle çalışmalarda değerlendirme kapsamının daha geniş tutulması tavsiye edilir.

4.3  Görevde bırakma

İzcilikte verimli olacağı düşünülen “ergin yöneticilik” sisteminin geliştirilmesi amacıyla tüm Milli İzcilik Teşkilatları stratejilerinde erginlerin görevlerinin devamından yana iyileştirmeler yaptılar.Ergin izcilikte güvenin tesis edilmesinde aşağıdaki üç unsur gözönünde bulundurulur:

  • MilliTeşkilatlarda ve temsilciliklerde görev alanlarda güven unsuru oldukça önemlidir.
  • Teşkilatların buna önem vermeleri zorunludur, ve
  • İzcilikte görev tanımlamalarında buna ihtiyaç vardır.

5.  YAPILANMA

İzcilik Hareketinin tüm Dünya Organizasyonlarındaki her düzey (milli,bölge ve Dünya) küresel çalışmalarında ergin izcilik yapılanmasında şu üç esas üzerinde bir düzenleme yapılması gerekmektedir:

  • İhtiyaca göre erginlerden kısa ve uzun süreli yararlanma,
  • Erginlerin kişisel gelişimleri için Teşkilattan eğitim ve destek beklentileri,
  • Geleceğe yönelik alınacak kararlar.

Erginlerin her düzeyde görev almalarının Hareketin Misyonuna uygun düşmesi de ayrı bir önem oluşturmaktadır.Bazı durumlarda cinsiyet dengesinin sağlanması amacıyla kız izcilerin görevlendirme yapılanmalarına katılmaları teşvik edilmelidir.Bir Milli Teşkilatta lider noksanlığı nedeniyle ihtiyaçlara cevap verilemiyorsa paylaşımcılık ruhu ile orada liderliğin güçlendirilmesi gerekebilir.

5.1  Milli plana göre yapılanma

Milli organizasyonlarda görev alacak “ergin yöneticiler”in çalışma alanları ile ünvanlarının belirlenmesi,Teşkilatların mevcut kaynak ve ihtiyaçları belirlemelerinden sonra olur. Bu yapılanma daha ziyade, ergin izcilere görev almaları ile eğitim,destek ve kişisel gelişim açısından Teşkilat Başkanlığına olumlu raporları verilen; ileride yönetim görevi  alacakları ilgilendirmektedir.Bu kişiler, Gençlik Programlarının hazırlanması geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarda resmen görev alacaklar(örneğin,Gençlik Programı temsilciliği,Ergin Hakları Komitesi üyeliği, Milli Konseye bağlı bir Ergin İzcilik Milli Komitesinin oluşturulması veya çözüm için önerilen eşdeğer örnekler ile bunların dışında verilecek görevler).

Ergin İzcilik Milli Komitesi,Teşkilata bağlı çalışacak ve kendi aralarında bir koordinasyon ağı oluşturacak.Üyeleri Milli gençlik Programının da koordinasyonundan sorumlu olacaklar.  Erginler arasındaki tüm görevlendirme ve bağlantılar bu Komite aracılığıyla yapılacak.

5.2  Bölgesel plana göre yapılanma

Dünya Teşkilatına bağlı her Bölgede durum, ihtiyaç ve kaynaklara göre ergin izcilik görevlendirmelerine göre yapılanmalar oluşturulur.Bu sebeple Dünya Ergin İzcilik Politikası bölgesel düzeyde bir elemanlar ağı oluşturulmasını savunduğunu ortaya koymuştur.Bu ağ fikir oluşturma,sorgulama ve çözüm yollarının üretilmesine katkı sağlamalıdır. Ve:

  • Bölge Komitesi tarafından bir “Bölge Ergin Koordinatörü” seçilmeli,
  • Milli Komite oluşumunu sağlamak için bir Bölge Alt Komitesi oluşturulmalı,
  • Bölgesel Konferansların Bölge Bürolarına koordinasyon yetkisi vermesi.

Genel aktivitelerle Gençlik Programı arasında oluşan kaynak aktarımının çalışmaları daha da güçlendireceğine inanılmaktadır.Milli Teşkilatlar ve Bölge yapılanmaları arasında kuvvetli bir bağlantı oluşturulmasının önemi büyük olup hangi Bölgelerde uygulamalara başlanacağı belirlenmelidir.

5.3  Dünya planlamasına göre yapılanma

Bu politika, Dünya İzciliğinin alt komitelerinden olan Eğitim Metotları Komitesinin onayı neticesinde oluşturulur.

Eğitim Metotları Komitesi,ağların oluşturulması,çalışma gruplarının oluşturulması, oryantasyon önerileri,eğitim araçlarının tanzimi,ergin izciliği ilgilendiren destek konularında sorulara cevap verebilecek bir yapılanma görevini üstlenmiştir.

Eğitim Metotları Komitesi,değişim yapılanmaları,bilgi akışının sağlanması,karşılıklı yardım, erginlerin yönetime hazırlanması,yeni girişimlerin yorumlanması,bölgesel ve kültürel duyarlılıklara açıklık getirilmesi gibi geniş kapsamlı bir çalışma ağı içerisinde çalışmaktadır.

6.  SONUÇ

Eğitim Metotları Komitesi, ergin izciliği ilgilendiren tüm sorulara cevap teşkil edecek bir yönetmelik hazırladı ve halen de ayrıntılar üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Bu politika temel değerlere bağlı kalmak koşuluyla kurallara değişim,uyum ve revizyon esnekliği getirecek.

Bu politikanın düzenlenmesi ve hayata geçirilmesini Dünya Konferansı belirleyecek.

KAYNAK : www.scout.org/fr/bibliotheque  - 15.04.2011    ÇEV : Ahmet Köseoğlu

Gösterim: 2940

Arama