• Bora lidere teşekkürler...

İzci Acil Durum Ekipleri

Üst Kategori: Haberler Cumartesi, 16 Haziran 2012 tarihinde oluşturuldu

İZCİLERİN ACİL DURUM EKİPLERİ

İzciler, başta afetler olmak üzere insani yardımın gerektiği her durumda olayı haber alır almaz yardım için hemen seferber olurlar. Dünya İzcilik Konferansının 2011 Ocak ayında yapılan toplantısının 17/2011 sayılı kararında acil yardım ekiplerinin kısa sürede teşkilatlandırılması, mevcut ekiplerin de reorganizasyonlarının kısa sürede yapılandırılmasına karar verilmişti.

 

Bu kararla Konferansa katılan tüm Milli İzcilik Teşkilatları kendi bölgeleri ve dünyanın her yerinde meydana gelebilecek olan doğal afetler ile insanların yol açabileceği her türlü felakete karşı hazır ekipler oluşturulması istenmişti. Konferansta ayrıca bu gibi çalışmalarda gerektiği yerlerde kız izcilik teşkilatlarından yararlanılması ve çalışmaların koordineli bir şekilde yapılmasına karar alındı ve Milli Teşkilatların teçhizat ve araç gereç yönünden Dünya İzcilik Bürosunun kurtarma ve ilk yardım alanlarında yayınladığı partner kuruluşlarla temasa geçilebileceği bildirilmişti.

 

Asya Pasifik’de birçok ülke doğal afetler ve orman yangınları açısından tam bir ateş çemberi içerisinde bulunmakta. Bölgede sadece son iki yıl içerisinde yaşanan felaketlerin hepsinde izcilerin seri bir şekilde olay yerine intikal ettiklerini ve insani sorumluluklarını yerine getirdiklerini büyük bir gururla ifade edebiliriz. Bu yazıya esas olan çalışmalarda Asya Pasifik Bölgesi izcilerinin çalışmalarını yansıtmaktadır.

 

Filipin –Tayfun felaketi:İzciler, uluslar arası acil yardım ekibi Shelter Box’un partnerliğiyle 17 Aralık 2011 de 50.000 kişiyi evsiz bırakan Washi tayfunu felaketinde yardım çalışmalarına katılarak evsiz kişiler için çadırlar kurdular.

 

Pakistan-Sel felaketi: İzciler, Ağustos 2010 yılındaki büyük sel felaketinde devletin acil yardım kuruluşlarıyla birlikte hareket ederek oluşturulan kamplarda felaketzedelere yardım organizasyonlarında ve psikolojik destek alanlarında başarılı çalışmalar yaptılar.

 

Japonya-Deprem ve Tsunami felaketi: Japon İzcilik Teşkilatı Mart 2011 de meydana gelen deprem ve tsunami felaketinde felaketzedelere yardım çalışmaları yanında ev ve okulların çamurdan temizlenmesinde başarılı çalışmalar sergiledi.

 

Endonezya- sel,tsunami ve yanardağ patlaması: Ekim 2010 da peşpeşe meydana gelen doğal afetlerde izciler Kızıl Haç Teşkilatı ile birlikte hareket ederek yaralıların bakımı için seyyar hastane oluşturdular ve 1400 kişiye günde üç öğün yemek verebilecek bir mutfak çadırı hazırlayarak oralarda felaketzedelerle ilgilendiler.

Avustralya-Orman yangını: Aralık 2009 da 40 evin tamamen yandığı 3000 hektarlık bitki örtüsünün kül olduğu felakette yardım çalışmalarına 500 den fazla izci katıldı. Olaya evi yanan bir bayanın facebook’a attığı mesajı fark eden bir izci liderinin uyarısıyla izciler müdahale edebilmişler.

 

Tüm bu olaylar Asya Pasifik’de acil yardım ve kurtarma ekiplerinin güçlendirilmesi için eğitim faaliyetlerine daha da bir ağırlık verilmesi gerektiğini gösteriyor. Filipinler bu alanda ilk adımı attılar ve 2009 yılında bir “Acil Yardım Çalıştayı” düzenlediler.

Gösterim: 2715

Arama